петак, 10. октобар 2014.

IQ testiranje

Šta je to IQ?


IQ odnosno koeficijent inteligencije (engl. Intelligence Quotient) je broj koji označava koliko je osoba inteligentna. Broj se računa kao odnos "mentalne starosti" i "hronološke starosti". Recimo ako određeno dete od 10 godina ima inteligenciju na nivou prosečnog deteta od 15 godina, to dete će imati koeficijent inteligencije 150. Test se u početku uglavnom i primenjivao na decu, kako bi utvrdili da li neka dece zaostaju u razvoju i da im je potreban poseban program edukacije kako bi napredovali. U današnje vreme, test se sve više koristi za odrasle osobe. Pošto možemo očekivati da prosečna osoba od 25 i prosečna osoba od 35 godina imaju isti nivo inteligencije, primenjuje se drugačija formula u odnosu na decu, umesto poređenja godišta, poredi se uspeh osobe u odnosu na prosek populacije. Kada bi uzeli celu populaciju, dijagram distribucije inteligencije bi izgledao ovako:
Kao što vidite, najveći broj ljudi ima koeficijent inteligencije 100. Svi koji imaju preko 110 su nadprosečno inteligentni, a za nekog ko ima 140 i više se smatra da je genije.




Kakav je ovo IQ test?

IQ testovi mogu biti različiti. Većina svetski poznatih organizacija ima testove koji su tako pravljeni da sadrže samo slike i eventualno brojeve kako kultura, jezik i opšte znanje ne bi imali uticaja. Problem ovakvih testova je što ne mogu da pokriju kompletnu sliku o Vašoj inteligenciji. Test na ovom sajtu je posebno prilagođen našem podneblju. Test je prilagođen odraslim osobama, da bi dobili realan rezultat morate imati bar 15 godina - u suprotnom će Vam verovatno biti prikazan manji IQ od realnog.

Testirajte se


Test je mentalne prirodne. Iako nije zabranjeno, pokušajte da ne koristite pomagala kao što su olovka i papir kako bi rezultat bio što realniji. Testovi inteligencije su obično vremenski ograničeni. U ovom slučaju ne postoji ograničenje, jer ne želimo da brzina Vaše Internet konekcije utiče na rezultat. Ipak, pokušajte da merite vreme i da završite test za 25 minuta. Test inteligencije iziskuje mentalni napor. Da bi rezultati bili realni, preporuka je da ga ne radite ako ste previše umorni.




0 коментара:

Постави коментар

 
Share English German French Arabic Chinese Simplified